Skip to main content

Family Trip ke Sabah (4 hari 3 malam) Kundasang - Pekan Nabalu - KK PART 2


Gunung Kinabalu pada 5.30 pagi

Day 2 - Bangun Pagi (28 April 2017) 


Hari kedua bangun pukul 5.00 pagi (sebab tido awal malam tadi) Nasib baik air panas ada kalau tak memang tak mandi hahahaha. Aktiviti pertama pagi ini adalah bergambar dengan Gunung Kinabalu


Gambar dari bilik kami

Alhamdulillah cuaca baik pagi ni...boleh lihat dengan jelas Kinabalu

Tempat pertama yang wajib singgah (bagi kami)  adalah Desa Dairy Cattle Farm. Tapi sebelum tu kita breakfast dulu di gerai2 yang terletak berhampiran pekan kundasang. Sebenarnya ada banyak gerai/kedai makan belakang KFC tu. Ade je nasi lemak, roti canai, bakso dan macam2 lagi.  Next stop 
Desa Dairy Cattle Farm.


Desa Dairy Cattle Farm - Kundasang
Alhmadulillah...

Anak aku jadi mat bunga sat...hahaha

Seronok budak2 ni bagi kambing makan

Bapak plak seronok bagi lembu minum susu

Tips - Tak perlu beli aiskrim seorang satu untuk anak2.....lebih dari cukup jika 1 cup aiskrim dikongsi dua orang...Last2 mak pak yang kena habiskan...believe it !
Sempat uncle dari China ni ambik gambar dengan anak kami....ingat artis ke pe?. Layan je


Rezki dapat bergambar dengan depa ni...muahahahaa

Lama juga kami menghabiskan masa disini. Antara tips yang saya boleh kongsi di sini ialah datang awal (8.30 dah ada di gate masuk) supaya peluang untuk mengambil gambar Gunung Kinabalu dengan jelas dan nyata adalah lebih tinggi...sebab awan akan mula cover puncak dalam pukul 10 keatas.










On the way turun dari kundasang menuju ke kota kinabalu, kami singgah di market Nabalu untuk membeli sedikit souvenir. Ramai kata souvenir di sini lebih murah berbanding di bandar KK. Niat asal tak nak beli banyak. Tapi last2 borong gak wahahahahaha




untuk melihat video trip ini klik Family Trip (SABAH) 2017 - za8der video















Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Family Trip ke Sabah (4 hari 3 malam) Kota Kinabalu, Kundasang & Pulau Sapi / Manukan - PART 1

Assalamualaikum  Famili2 /Sahabat2 (kaki travel)  .... Hari ini saya ingin kongsikan trip famili saya ke Kota Kinabalu, Sabah pada 27 - 30 April 2017. Sebenarnya trip ini terdiri dari 2 keluarga iaitu keluarga saya dan keluarga sahabat saya. Disini saya akan kongsikan total kos trip famili kami yang terdiri daripada 4 dewasa 4 kanak-kanak dan 1 infant untuk rujukan tuan/puan. Tanpa melengahkan masa lagi....HERE WE GO 

Day 1 - Bertolak dari KLIA - KK - Kundasang (27 April 2017) 
Memandangkan famili kami menaiki satu kenderaan, kami telah park di Blok A (jangka masa panjang) parking KLIA. Untuk 4 hari, kos parking adalah RM144. Tuan/puan boleh refer details di sini http://klia.info/parking.htm

TIPS - PARKING MURAH UNTUK LONG TERM PARKING
Tuan/puan boleh park di Putrajaya Sentral sila refer blog ini http://mat-drat.blogspot.my/2016/09/parking-murah-ke-klia-klia2-di-park-n.html (kredit kepada blogger Mat Drat)




Landing je di KK International Airport (BKI) kami pun call ejen sewa kereta Kereta…

Tukar Cooling Coil Air Cond Toyota Avanza

Assalamualaikum dan salam sejahatera
Pernahkah anda melalui situasi dimana air cond kereta tiba-tiba jadi tak sejuk? hanya meniupkan udara panas? Jika ya... kita geng huhuhu. Al kisahnya aircond toyota avanzaku (model 2012) tiba-tiba jadi tak sejuk. (sebelum ni pun aircond kurang sejuk) tapi kali ini dia keluarkan angin cam kipas je.
Mula-mula ingat gas aircond habis (sebab dah lama tak topup) So kita bawak la ke bengkel topup gas. Lepas topup....terus aircond avanzaku jadi sejuk. Terus lega. Esok pagi nak pi kerja, tak sampai 5 minit dia jadi balik cam kipas angin....aduh. Dalam hati (mesti ada benda bocor ni) Tapi memandangkan kita dah on the way to work, kita harungi jem dulu.
Selepas survey beberapa bengkel, majority mengatakan yang cooling coil bocor dan perlu diganti . Harga yang saya dapat dari 3 bengkel berbeza untuk membuka dan memasang cooling coil baru adalah  antara RM700 - RM900. Tapi bengkel-bengkel berkenaan tidak memberi jaminan(warranty
Walaupun warranty avanzaku s…