Skip to main content

Posts

Cuti DIY Family ke New Zealand Musim Spring 2018

Assamualaikum... pada 11 - 24 November 2018 yang lalu kami sekeluarga telah bercuti di New Zealand  (NZ) selama 13 hari 12 malam. Disini saya ingin kongsikan pengalaman travel kami. Untuk makluman tuan/puan ini merupakan first time kami sekeluarga yang terdiri daripada 3 dewasa & 3 kanank-kanak (umur 3,5 & 7) ke NZ. Tanpa melengahkan masa lagi...Let the journey to Middle Earth begin 
11 NOVEMBER 2018 (AHAD)
Untuk trip kali ini kami memilih Malaysian Airlines (MAS). Ini merupakan direct flight dari KLIA ke Auckland International Airport. Waktu departure kami pada pukul 11.10 malam. Masa perjalanan pula dianggarkan dalam 10 jam 30 minit. So disini saya inign kongsikan tip pertama bagi mereka yang travel dengan anak2 kecil.
TIP 1 - 15 minit sebelum naik  kapal terbang bawalah anak2 anda ke tandas untuk melepaskan hajat kecil (atau besar). Alhamdulillah anak2 saya semua melepas sebelum fly...haha
Two meals are included in the flight . First meal, diberi pilihan samada nasi lemak ren…
Recent posts

Cuti DIY Family ke New Zealand (Musim Spring) 2018 - Bhg 2 - Christchurch

14 NOVEMBER 2018 (RABU)

Tepat jam 10.00 pagi kami sekeluarga menaiki free shuttle service dari Auckland Airport Lodge ke Auckland Domestic terminal (tak jauh pun dalam 10 - 15 minit)   Alhamdulillah semua urusan check in di kaunter Jetstar berjalan dengan lancar.

Penerbangan dari Auckland ke Chirstchurch mengambil masa lebih kurang sejam.

Selepas mengambil beg di arrival, saya pun menggunakakn public fon di airport untuk menghubungi Mr Cameron dari Shoestring Rentals.

Shoestring Rentals
This is our first time using the Shoestring Rentals Company. Sebelum ni kami biasa gunakan perkhidmatan sewa kereta dari syarikat APEX Car Rental.

Untuk makluman, segala urusan booking kereta telah dibuat awal (6 bulan awal haha) Kami menyewa toyota estima (sangat selesa untuk 3 dewasa dgn 3 kanak2) Total kos sewa estima selama 9 hari di South Island adalah NZD855 (include 2 child seats) 



Ayam / Daging Halal Christchurch

Jika anda sedang mencari daging / ayam yang halal sekitar Christchurch, cuba singgah …

Cuti DIY Family ke New Zealand Musim Spring 2018 - Bhg 1- Auckland

13 November 2018 (Selasa)
Memandangkan kami tidak menyewa kereta untuk 2 hari pertama di Auckland, transport utama  kami ialah pengangkutan awam. Jujur saya kata bukan susah pun nak guna public transport kat sini. Buat research sikit guna pak cik google plus banyak bertanya dengan locals dan (InsyaAllah) kita akan sampai ke destinasi.

Disini saya akan kongsikan pengalaman kami sekeluarga meggunakan bas dan train dari Auckland Airpot Lodge ke bandar Auckland.


Auckland Airport Lodege ke Otahuhu Train Station 
Dari hotel jalan kaki selama 5 minit ke perhentian bas Massey Road / Thomas Road
Kemudian naik bas No. 32 ke Otahuhu Station. Masa perjalanan bas ni sekejap je dalam 15 minit. 
Bas ini akan berhenti betul2 kat Otahuhu Train station so tak perlu risau. Tambang Bas  - Dewasa NZD 3.50 (sehala) / Kanak2 umur 5 - 15 tahun NZD2.00 (sehala) bawah 5 tahun FREE
Otahuhu Station ke Britomart  Dari Otahuhu station pula beli tiket ke Britomart station. Tambang Train - Dewasa NZD 5.50 (sehala) / Kan…

Tukar Cooling Coil Air Cond Toyota Avanza

Assalamualaikum dan salam sejahatera
Pernahkah anda melalui situasi dimana air cond kereta tiba-tiba jadi tak sejuk? hanya meniupkan udara panas? Jika ya... kita geng huhuhu. Al kisahnya aircond toyota avanzaku (model 2012) tiba-tiba jadi tak sejuk. (sebelum ni pun aircond kurang sejuk) tapi kali ini dia keluarkan angin cam kipas je.
Mula-mula ingat gas aircond habis (sebab dah lama tak topup) So kita bawak la ke bengkel topup gas. Lepas topup....terus aircond avanzaku jadi sejuk. Terus lega. Esok pagi nak pi kerja, tak sampai 5 minit dia jadi balik cam kipas angin....aduh. Dalam hati (mesti ada benda bocor ni) Tapi memandangkan kita dah on the way to work, kita harungi jem dulu.
Selepas survey beberapa bengkel, majority mengatakan yang cooling coil bocor dan perlu diganti . Harga yang saya dapat dari 3 bengkel berbeza untuk membuka dan memasang cooling coil baru adalah  antara RM700 - RM900. Tapi bengkel-bengkel berkenaan tidak memberi jaminan(warranty
Walaupun warranty avanzaku s…

Family Trip ke Sabah (4 hari 3 malam) Kota Kinabalu / Seafood - PART 3

Day 2 - Check In di C'haya Hotel (28 April 2017) 


Kami menginap di C'haya Hotel yang hanya 10 minit dari Kota Kinabalu International Airport. Hotel ini menjadi pilihan kami kerana saiz biliknya yang luas (sangat selesa untuk family yang membawa anak-anak kecil) serta mempunyai rooftop swimming pool ( anak-anak kami memang kaki pool