Skip to main content

Perdana Discourse Series 9


The ninth Perdana Discourse Series (PDS9) was held on the 6th of May 2009 at the Perdana Leadership Foundation (PLF) in Putrajaya. But for those of you who are in the dark about what PDS is, let me fill in the void with a brief explanation about the program. It is a one-day semi-structured communication platform where a prominent presenter (in this case Tun Mahathir) will speak to selected clusters of audience on a pre-determined topic addressing its definition and tracing issues like policies, strategies and possible models used during the tenure of the past prime ministers. In addition a panellist session will also be conducted to develop the topic.


This is my second time being involved with the PDS and let me just say that the topic of discussion was far from “boring”. The topic was about “the role of the executive, legislative, judiciary and constitutional monarchy in the governing of Malaysia” (I’m not making this up) that’s the topic chosen by Tun M. I’ll admit that my general knowledge regarding to laws and constituencies in Malaysia are quite limited but I tried my best to grasp at what Tun M had to say. In terms of guests at the program, the auditorium was packed (as usual) and the participants were mainly people who have keen interests in the subject of law.
For most parts of the keynote address I found myself lost in the judiciary jargon used by Tun. Anyway, during the Q&A session with Tun it was no surprise that people were more than eager to get their questions to Tun. After its all said and done the result is simple, I have witnessed a community that is passionate about the country and also its people. The right for all Malaysian is a priority and responsibility for all. The world will never be truly justified but at least we can say that we have tried.

Comments

  1. zahid...i always lurvvvvvvvvvvvvveee what u wrote..yr language..its..PERFECT!...OMG, i need to learn frm u.. -_-

    ReplyDelete
  2. Tq for the comment...but i'm far from perfect...

    ReplyDelete
  3. yeah, mr zahid..

    i've experience few PDS programs since 2006.
    It was really interesting to see how peoples pay their attention to Tun speech...

    well bro, please update this blog regularly. baru best sket nak follow ok? chow..

    ReplyDelete
  4. hi zahid.... love to read ur blog... sentiasa la update.. suppose ari ni jummat 15hb aku gi PLF untuk dengar president-eflect IFLA bag speech.. tp sbb ada iv xdpt pi.. can u date the story? hehe

    ReplyDelete
  5. Sori la nora...aku ade kt talk IFLA tu tp x beri tumpuan..hehe...no komen utk IFLA.. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Famili Trip ke Sabah (4 hari 3 malam) Kota Kinabalu, Kundasang & Pulau Sapi / Manukan - PART 1

Assalamualaikum  Famili2 /Sahabat2 (kaki travel)  .... Hari ini saya ingin kongsikan trip famili saya ke Kota Kinabalu, Sabah pada 27 - 30 April 2017. Sebenarnya trip ini terdiri dari 2 keluarga iaitu keluarga saya dan keluarga sahabat saya. Disini saya akan kongsikan total kos trip famili kami yang terdiri daripada 4 dewasa 4 kanak-kanak dan 1 infant untuk rujukan tuan/puan. Tanpa melengahkan masa lagi....HERE WE GO 

Day 1 - Bertolak dari KLIA - KK - Kundasang (27 April 2017) 
Memandangkan famili kami menaiki satu kenderaan, kami telah park di Blok A (jangka masa panjang) parking KLIA. Untuk 4 hari, kos parking adalah RM144. Tuan/puan boleh refer details di sini http://klia.info/parking.htm

TIPS - PARKING MURAH UNTUK LONG TERM PARKING
Tuan/puan boleh park di Putrajaya Sentral sila refer blog ini http://mat-drat.blogspot.my/2016/09/parking-murah-ke-klia-klia2-di-park-n.html (kredit kepada blogger Mat Drat)




Landing je di KK International Airport (BKI) kami pun call ejen sewa kereta Kereta …

Famili Trip ke Sabah (4 hari 3 malam) Kundasang - Pekan Nabalu - KK PART 2

Day 2 - Bangun Pagi (28 April 2017) 

Hari kedua bangun pukul 5.00 pagi (sebab tido awal malam tadi) Nasib baik air panas ada kalau tak memang tak mandi hahahaha. Aktiviti pertama pagi ini adalah bergambar dengan Gunung Kinabalu




Tempat pertama yang wajib singgah (bagi kami)  adalah Desa Dairy Cattle Farm. Tapi sebelum tu kita breakfast dulu di gerai2 yang terletak berhampiran pekan kundasang. Sebenarnya ada banyak gerai/kedai makan belakang KFC tu. Ade je nasi lemak, roti canai, bakso dan macam2 lagi.  Next stop Desa Dairy Cattle Farm.

Desa Dairy Cattle Farm - Kundasang





Lama juga kami menghabiskan masa disini. Antara tips yang saya boleh kongsi di sini ialah datang awal (8.30 dah ada di gate masuk) supaya peluang untuk mengambil gambar Gunung Kinabalu dengan jelas dan nyata adalah lebih tinggi...sebab awan akan mula cover

Famili Trip ke Sabah (4 hari 3 malam) Kota Kinabalu / Seafood - PART 3

Day 2 - Check In di C'haya Hotel (28 April 2017) 


Kami menginap di C'haya Hotel yang hanya 10 minit dari Kota Kinabalu International Airport. Hotel ini menjadi pilihan kami kerana saiz biliknya yang luas (sangat selesa untuk family yang membawa anak-anak kecil) serta mempunyai rooftop swimming pool ( anak-anak kami memang kaki pool